018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U utorak 7.jula u 12:05 protest pred Ustavnim sudom u Beogradu (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) u utorak, 7.jula u 12,05 organizovaće protestni skup ispred Ustavnog suda. Razlog je uporno ignorisanje Inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju i medijima koju su ove organizacije Ustavnom sudu podnele još septembra 2014. godine.
Ustavni sud je jedina institucija koja može da spreči dramatične posledice primene Zakona koji ce dovesti do masovnog gašenja medija i ugrožavanja javnog interesa u oblasti informisanja.
Iako Ustav dozvoljava lokalnim samoupravama da osnivaju medije Zakon o javnom informisanju i medijima im to pravo isključuje dok, sa druge strane, to pravo dozvoljava nacionalnim manjinama. To ce dovesti do paradoksalne situacije da na jugu i obodima Srbije, mediji koji se finansiraju iz budžeta Srbije emituju program samo na albanskom i jezicima drugih nacionalnih manjina, dok ce građani srpske nacionalnosti ostati uskraćeni za informacije na svom maternjem, srpskom jeziku.
Predstavnici SINOS i PROUNS predaće protestno pismo predsednici Ustavnog suda Vesni Ilić-Prelić, a zatim će pred zdanjem u Bulevaru Kralja Aleksandra 15 održati konferenciju za novinare.
Sinos i Prouns pozivaju medijske radnike, građane i stručnu javnost da daju podršku skupu kako bi se pokušalo da se spreči potpuna propast javnog informisanja u Srbiji.
NTV podseća da je Anem već tražio potvrdu ustavnosti i to Zakona o lokalnoj samoupravi koji predviđa da opštine i gradovi mogu da osnivaju medije. Po tom zahtevu ustavni sud je 2012. godine presudio da je ovaj zakon ustavan, pa bi po analogiji zakon o informisanju koji previđa suprotno trebalo da bude neustavan. Sud se međutim, po ovom pitanju još ne izjašnjava, zbog čega su Sinos i Prouns i zakazali protest u utorak u 12.i 5 ispred zgrade Ustavnog suda u Beogradu.