018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Tvrđavi održan slalom na rolerima (VIDEO)

Komentari: isključeni

Niška Tvrđava danas je bila domaćin drugog Otvorenog prvenstva u slalomu na rolerima za dečije kategorije. U pitanju je potpuno nova sportska disciplina u kojoj je svoje umeće prikazalo više od 80-oro dece iz cele Srbije. Prema najavama šefa staze Zvezdana Savića, skijanje na asfaltu uskoro bi tebalo da postane redovna aktivnost Skijaškog saveza Srbije.

Skijanje na rolerima ili Inline Alipin slalom je sport u razvoju. Nastao je pre deset godina kao rezultat potrebe da se održi kontinuitet treninga skijanja kada snega nema. Podrazumeva kretanje kroz predviđenu stazu, obeleženu kapijama, ali na rolerima, kažu tvorci ideje slaloma na asfaltu.

- Prvo takmičenje održano je prošle godine u Nišu, nakon čega je u ovoj godini organizovan prvi Slalom kup na rolerima „Srbija 2013“. Prvo kolo održano je u Vranju prošlog vikenda, drugo je ovde u Nišu, a zatim slede takmičenja u Knjaževcu, Zaječaru i Beogradu - kaže šef staze slaloma na rolerima, Zvezdan Savić.

Za ovo sportsko umeće u Nišu zainteresovalo se pet klubova, odnosno više od 80-oro dece od 4 do 15 godina iz cele Srbije, koja su se takmičila u 10 kategorija. Najboljima su uručena priznanja.

Takmičenja Inline Alpin Slalom se u celoj Evropi održavaju u periodu od aprila do oktobra, i to u formatu svetskog, evropskog i nacionalnog  kupa. Svake godine se u Evropa Kupu takmiči između 200 i 300 takmičara, najviše iz Nemačke, a potom iz Italije, Češke, Švajcarske i drugih zemalja.

- Kup je zamišljen kao pilot takmičenje, posle kojeg će organizatori iz Beograda, Niša, Vranja i Zaječara  predložiti da se slalom na rolerima uvrsti u redovnu aktivnost Skijaškog saveza Srbije, a očekujemo da se Srbija uključi u ktivnosti Međunarodne organizacije za slalom na rolerima – kaže Savić.

Drugo otvoreno prvenstvo Niša u slalomu na rolerima organizovao je Ski klub “Niš“ pod pokroviteljstvom GO Crveni krst.

Povezane vesti