018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U toku proces nabavke još 70 protivgradnih raketa (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela ušla je u proces nabavke trećeg kontigenta od 70 protivgradnih raketa dugog dometa. Razlog za to je što se i tokom avgusta i septembra očekuju vremenske nepogode, koje mogu da nanesu štetu niškim poljoprivrednicima, kaže zamenik načelnika ove uprave Igor Đorđević.

On poziva i sve proizvođače u Nišu da iskoriste subvencije za osiguranje useva, za šta je ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno oko 600.000 dinara.

Uprava za poljoprivredu obezbeđuje nove projektile protiv vremenskih nepogoda, jer su sve češće nego ranijih godina. To znači da će Niš ove godine za adekvatnu odbranu od grada uložiti više od šest miliona dinara.

U poslednjih nekoliko meseci iz 12 protivgradnih stanica na seoskom području i glavnog radarskog centra ispaljeno je oko 250 protivgradnih raketa. Usled klimatskih promena, procene nadleznih da su 144 rakete dovoljne za optimalno funkcinisanje protivgradnog sistema pale su u vodu. Krajnje je vreme da se iskoriste subvencije za osiguranje useva, a za šta je iz gradske kase izdvojeno ukupno 600.000 dinara.

Od 4.300 registrovanih poljoprivrednika u Nišu, do sada je 21 ratar osigurao svoje useve, kaže Đorđević i dodaje da je za te namene ostalo još 400.000 dinara. Podsetimo, od junskih vremenskih nepogoda Upravi je prijavljena šteta na oko 70 odsto žitarica i više od 20 procenata voćnih kultura.

Povezane vesti