018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U toku prepodnevnog dela zasedanja SG donela niz značajnih odluka (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U toku ove godine Niš bi trebalo da reši neke goruće infrastrukturne probleme – poput kanalizacionih kolektora, zahvaljujući kreditu od 800.000.000 dinara, čemu su ,,zeleno svetlo“ na današnjoj sednici dali i odbornici Skupštine grada. Deo tog novca biće upotrebljen i za završetak započetih investicija značajnih za život u Nišu, a odbornici su podržali i odluku da se Grad zaduži za još 1.200.000.000 dinara, kako bi se refinansirali raniji krediti.
Sednica je na momente imala i oštrije tonove, upravo kada se raspravljalo o razlozima za ponovno zaduživanje. Gradonačelnik, međutim, tvrdi da nisu u pitanju ,,skupi“ krediti i poručuje da nema razloga za brigu.
Skupština Niša usvojila je Predlog o izmenama i dopunama Odluke o budžetu, zbog toga što vlast planira da ,,podigne“ kredit od 2 milijarde dinara: oko 1.200.000.000 biće utršeno na vraćanje ranijih kredita, dok će se blizu 800.000.000 biti uloženo u izgradnju kolektora, putnu infrastrukturu, rekonstrukciju bazena i dogradnju otvorenog kompleksa na Čairu, od čega se očukuju dobri prihodi. Pozjamica će se trošiti i na sanaciju prostorija oko bazena, mosta na Kutinskoj reci i sanaciju Tvrđave.
Opozicija se slaže da treba raditi na kapitalnim projektima ali da od 800.000.000 dinara treba odvojiti deo za podsticaj zapošljavanja jer je upravo to gorući problem građana Niša.
Skupština je danas usvojila i predlog odluke o obračunavanju cena grejanja po kojoj će ova usluga u Nišu poskupeti ali samo ako dođe do povećanja cena energenata. Usvojena je i lokalna Strategija o socijalnoj zaštiti do 2020. godine.
U prepodnevnom delu zasedanja trebalo je da bude imenovan novi većnik – na mesto Branislava Ranđelovića koji je dao ostavku u Gradskom veću. Izbor, međutim, nije prošao jer nije bilo dovoljno glasova ,,za“, pa će ova tačka, kako nam je potvrđeno, ostati za narednu sednicu gradskog parlamenta.