018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U toku poslednje pripreme za centralnu proslavu Milanskog edikta (VIDEO)

Komentari: isključeni

Centralna proslava obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta je 6. oktobra 2013. godine u Nišu i obuhvata svetu liturgiju u hramu cara Konstantina i carice Jelene, koju će sluzžiti poglavari pravoslavnih crkava i velikodostojnika drugih hrišcanskih crkava, najavio je protojerej Zoran Filipović – portparol operativnog odbora za proslavu Pravoslavne Eparhije niške. On je dodao da se tog dana u Nišu neće služiti liturgije u drugim crkvama, kao i da su prisustvo na centralnoj proslavi potvrdili patrijarh carigradski Vartolomej, jerusalimski Teofil, ruski Kiril, kiparski arhiepiskop Hrizostom i poljski Sava, zatim delegacija Vatikana sa predstavnicima iz regiona, čelnici crkava reformacije, kao i različite hrišćanske organizacije i udruženja iz Evrope i sveta.

Završna proslava jubileja Milanskog edikta trajaće od 5. do 9. oktobra, dok će velika liturgija biti služena u Nišu 6. oktobra u hramu  Svetog cara Kontsantina i carice Jelene na Bulevaru Nemanjića sa početkom u 9 sati. Poslednji put je ovakva  liturgija služena u Carigradu 1913. godine. Vek kasnije, Niš će prvi put okupiti sve poglavare najvećih svetskih Pravoslavnih crkava, najavio je protojerej Zoran Filipović.

- Čitav 20. vek je prošao bez mogućnosti da se poglavari pomesnih Pravoslavnih crkava okupljaju na ovakav način, iako je tu bilo zvaničnih međucrkvenih poseta. Ovo predstavlja veliki događaj za čitavu pravoslavnu vaseljenu, a naročito za našu Srpsku pravoslavnu crkvu – kaže Filipović.

Pored liturgije Sprska pravoslavna crkva organizovala je i druge sadržaje.

- U crkvi Cara Konstantina biće izložena ikona Presvete matere Božije koju ćemo dočekati u Nišu 3. oktobra, a koja će biti doneta u svečanoj litiji iz manastira Svete Bogorodice iz Sićeva. Takođe pozvali smo sveštenu epistasiju Svete Gore i dobili blagoslov da iz Svete Gore u Niš bude doneta čestica Časnog krsta na kojem je stradao Isus Hristos koja će takođe biti izložena u crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene – dodaje Filipović.

Protojerej Zoran Filipović je dodao da je ovo jedinstven događaj u istoriji koji će doprineti širenju mira i tolernacije u svetu.

Povezane vesti