018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U toku kontrola poljoprivrednih proizvoda (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Fitosanitarna inspekcija obavlja intezivne kontrole porekla voća i povrća kako se u prodaji ne bi pojavili poljoprivredni oni koji su bili u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

U JKP „Tržnica“ potvrđuju da se kontrolišu poljoprivredni proizvodi i na niškim pijacama, kao i da će Okružni štab za vanredne situacije u saradnji sa Institutom za javno zdravlje obaveštavati Nišlije o merama sprečavanja pojave crevnih infekcija.

U toku su kontrole na kvantaškim i zelenim pijacama u celoj Srbiji, koje se obavljaju po preporukama Instituta za javno zdravlje kada je reč o upotrebi primarnih poljoprivrednih proizvoda. Sa fitosanitarnom inspekcijom uspostavljena je puna saradnja sa kriznim štabovima, rekao je gostujući u NTV emisiji “Dobar dan” komandant Okružnog štaba za vanredne situacije.

Institut za javno zdravlje upozorava poljoprivrednike koji se vraćaju na svoja imanja sa kojih se voda povlači, da ne ubiraju useve koji su bili u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa i da ih ne koriste za ishranu. Na niškim kvantaškim i zelenim pijacama, preduzimaće se mere kako na osnovu informacija prispelih iz kriznih štabova tako i po pozivu građana, kaže direktor JKP „Tržnica“ Radovan Milojević.

Prema prvim procenama na području Nišavskog okruga uništeno je 178 hektara oranica, dok je na teritoriji Grada Niša veća šteta evidentirana na njivama duž Morave i Nišave, Jelašničke i Kutinske reke. Reč je o imanjima 20 poljoprivrednika koji su do sada prijavili štetu nadležnoj Komisiji pri niškoj Upravi za poljoprivredu.

Povezane vesti