018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U susret Svetskom danu srca (VIDEO)

Komentari: isključeni

Od bolesti srca i krvnih sudova, u Srbiji je tokom 2012. umrlo oko 55.000 osoba. Te vrste oboljenja još uvek su vodeći uzrok umiranja na ovom podrucju. Da bi se statistika promenila, niški Dom Zdravlja organizovao je akciju podele pisanog materijala, kako bi građani što više primenjivali zdrave stilove života. To je i uvertira za obeležavanje Svetskog dana srca 29. septembra čiji je ovogodišnji slogan „U srcu zdravlja“.

Bolesti srca i krvnih sudova svake godine odnose oko 17,3 milona života na planeti. Procenjuje se da će do 2030. taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da se najmanje 80 odsto prevremenih smrtnih ishoda moze sprečiti kontrolom glavnih faktora rizika, kao sto su pušenje, gojaznost i fizička neaktivnost.

Svetski dan srca usmeren je na stvaranje zdravog okruzenja koje bi omogućilo ljudima da naprave pozitivne promene, uvodeći zdrave stilove života.

Svetska federacija vodi globalnu borbu protiv srcanih bolesti i moždanog udara, sa posebnim akcentom na nerazvijene i zemlje u razvoju. Ova organzacija broji više od 200 članica i okuplja medicinske organizacije i fondacije iz više od 100 država sa ciljem da se do 2025. godine prevremni smrtni ishodi smanje za 25 procenata.