018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Srbiji digitalno emitovanje programa moguće od 17. juna (VIDEO)

Komentari: isključeni

Srbija je spremna da od 17. juna 2015. godine bude na digitalnoj mapi Evrope.

Digitalizacija ne znači seču emitera, već podizanje standarda emitovanja televizijskog programa, ne samo u pogledu kvaliteta zvuka i slike, već i u pogledu raznovrsnosti programa i učešća gledalaca u njegovom kreiranju.

I pored velikog interesovanja većine učesnika Debate o digitalizaciji koju je u hotelu Aleksandar organizovalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, predstavnici emitera nisu saznali od nadležnih cene emitovanja digitalnog signala na mesečnom nivou.

Republika Srbija se, kao potpisnik finalnog akta konferencije u Ženevi 2006. godine obavezala da će prelazak na digitalno emitovanje televizijskih programa i potpuno gašenje analognog servisa izvršiti do 17. juna 2015. godine. Planirani su posebni kanali namenjeni eksperimentalnoj digitalnoj radiodifuziji, tako da se neće smanjiti maksimalan broj raspoloživih frekvencija i lokacija za analogno zemaljsko emitovanje.

Ono što najviše interesuje gledaoce, jeste cena opreme koju moraju da nabave da bi mogli da preuzmu digitalni signal.

Ono što Evropa želi od nas jeste da digitalizacija omogući ne samo modernizaciju emisione tehnike, sigurniji i kvalitetniji prenos signala i televizijske slike već i mnogo raznovrsniji program sa mnogo više kanala i učešćem građana i manjinskih zajednica u njegovom kreiranju.

Za lokalne emitere zamena analogne emisione tehnike digitalnom, predstavlja prevelik izdatak koji male tv stanice ne mogu finansijski da pokriju.

Postojeći TV prijemnici ne mogu bez dodatne opreme da prime i reprodukuju TV signal koji se emituje u digitalnoj tehnici. Zbog toga je neophodno da jedno vreme na istoj teritoriji budu istovremeno emitovani i analogni i digitalni signal, da bi se gledaocima dalo vremena da nabave i instaliraju neophodnu opremu.

Povezane vesti