018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Srbiji 54 odsto žena trpi nasilje

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U poslednjih deset meseci u Srbiji je ubijeno 45 žena, podaci su Mreže protiv nasilja nad ženama. Poražavajući podatak je i što oko 54 odsto žena u našoj zemlji trpi neki vid nasilja, a nasilnika prijavi u proseku posle 11 godina porodične torture.

Ovakve činjenice samo pokazuju da bi nadležne institucije trebalo više da rade na osnaživanju , edukovanju i pržanju podrške ženama koje su preživele nasilje, rečeno je na obuci radnika u niškom Centru za socijalni rad.

Kako da nadležne institucije najbolje pomognu ženama – žrtvama porodičnog naisilja, kako bi one verovale u sebe i državni sistem i nastavile dalji život nakon izlaska iz nasilja bile su teme obuke 16 radnika koji nude profesionalnu pomoć oko socijalnih usluga. Reč je o projektu „Moć promene i unapređenje socijalnih usluga za žene žrtve porodičnog nasilja u centralnoj i južnoj Srbiji“ a koji finansira Ministarstvo rada., zapošljavanja i socijalne politike.

Pored specijalizovanih udruženja u projekat su uključeni i centri za socijalni rad kako bi se poboljšala saradnja između državnih institucija i nevladinog sektora na polju pružanja socijalnih usluga.

Obuka za zaposlene u centrima za socijalni rad osim u Nišu sprovedene su i u Smedervskoj Palanci, a u planu je i edukacija radnika o boljem pružanju socijalnih usluga u Kraljevu.

 

 

 

Povezane vesti