018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U snežnim lavinama 186 poginulo, 100 povređeno

Od:
Komentari: isključeni

KABUL- Najmanje 186 osoba je poginulo, a više od 100 je povređeno u lavinama izazvanim obilnim snežnim padavinama u Avganistanu, saopštili su danas zvaničnici.
Lavine su zatrpale kuće širom četiri provincije na severoistoku zemlje. Snežna oluja zatrpava sela i blokira puteve, a očekuje se da će loše vreme trajati još dva dana.
Kako je prenela agencija AFP, strahuje se da će broj žrtava biti i veći.
„Nismo videli ovoliko snega, niti lavina, u poslednjih 30 godina. Ako vlada ne bude pružila humanitarnu podršku u hrani i mašineriji, ovo će se pretvoriti u katastrofu“, izjavio je Rahman Kabiri, guverner provincije Pandžšir, 100 kilometara severoistočno od Kabula, gde je u poslednja dva dana poginulo 186 osoba, dok je više od 100 povređeno, preneo je Rojters.
Zamenik direktora avganistanske službe za upravljanje prirodnim nepogodama Mohamad Aslam Sijas izjavio je da je 100 kuća uništeno ili oštećeno u provinciji Pandžšir, javio je AP.
U toj provinciji su zbog neprekidnih snežnih padavina tokom dva dana blokirane glavne saobraćajnice, pa je spasiocima teško da dođu do zatrpanih sela.
Smrtonosne lavine su zimi česte u planinskim predelima Avganistana, pa je u jednom takvom događaju 2012. godine na dalekom severoistoku zemlje nestalo 145 ljudi, koji se smatraju mrtvima.

Tanjug 26.02.2015 09:38
Foto Tanjug,J.Pap,ilustracija

Povezane vesti