018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Sigurnoj kući sve više starijih žena koje maltretiraju sinovi! (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Sigurna kuća u Nišu zbrinjava žrtve porodičnog nasilja iz cele jugoistočne Srbije. Ono o čemu se, međutim, retko govori je činjenica da ovde ne dolaze samo žene koje maltretiraju supružnici: sve je više starijih sugrađanki koje beže od sinova nasilnika.

,,Zabrinjava podatak da su od početka godine čak četiri majke koristile usluge Sigurne kuće, a uglavnom je reč o starim osobama“ – ocenila je direktorka ove gradske ustanove Sonja Šćekić, gostujući u našoj emisiji ,,Hoću da znam“.

U dosadašnjoj praksi je bilo da se u Sigurnu kuću najčešće sklanjaju žene koje trpe porodično nasilje od strane svojih muževa. Tužna novina je da ovde sve više dolaze starije žene koje trpe psihofizičko nasilje od strane svojih sinova.

Zašto je neko nasilan u porodici? To je pitanje na koje psiholozi često pokušavaju da daju ispravan odgovor. Žene koje su žrtve supruga nasilnika u Sigurnu kuću najčešće dolaze sa decom. Dočekuje ih psiholog ove ustanove, zajedno sa direktorkom koja je i sama psiholog. Usled akutnog stresa, potrebna im je stručna pomoć da isplivaju iz trauma koje su preživeli.

Važna poruka za sve koji trpe porodično nasilje jeste da ga prvo prepoznaju i da se ne plaše da prijave, odnosno da se odupru, kaže direktorka Šćekić, napominjući da su prve adrese policija ili Centar za socijalni rad. Poručuje ženama da ne dolaze same u Sigurnu kuću jer propis zabranjuje prijem bez prethodnog uputa Centra za socijalni rad. Inače, Sigurna kuća u Nišu ima fizičko obezbedjenje, dobre uslove za boravak, igraonicu za mališane i što je najbitnije – stručne ljude koji su žrtvama prodičnog nasilja uvek na usluzi.

Povezane vesti