018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U SB UN samo britanski predlog rezolucije o Srebrenici

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Rusija nije pustila svoj predlog rezolucije o BiH, tako da će će se večeras u Savetu bezbednosti UN glasati samo o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici.
Dačić je za TV N1 rekao da bi diskusija u SB trebalo da traje tri sata, te da će nakon toga sve biti poznato.
Kada je reč o ruskom vetu, Dačih je objasnio da je Srbija iznela jasan stav koji je bio protiv pokušaja izazivanja novih podela.
„Predsedik Republike se obratio svim šefovima država članica SB i pozvao ih da ne usvoje ovu rezoluciju. Poslata su pisma svim šefovima državama, pa i kraljici Elizabeti. U protokolarnom smislu predsednik je postupio ispravo, naravno da neće kraljica o tome odlučivati, već vlada. Ne mogu da govorim i da iznosim pretpostpostavke o vetu“, rekao je Dačić.
On je dodao da veruje da će članice Saveta bezbednosti shvatiti da se do pomirenja ne može doći novim podelama.
„Očekujem da sve države koje su učestvovale u Dejtonskom sporazumu pokažu visok nivo odgovornosti za situaciju u BiH, a to znači da ne donose nikakve odluke koje bi mogle da destabilizuju situaciju tamo“, smatra Dačić.
Kako je istakao Srbija je zaista mnogo uložila u pomirenje sa BIH.
„I sa Bakirom Izetbegovićem sam razgovarao više puta i zajedno smo konstatovali da su nezgodni ovakvi datumi jer obično takve stvari ne doprinose pomirenju“, rekao je Dačić.
Srbija i srpski narod, istorijski gledano, nisu zaslužili da, osim Ruande, budu jedini označeni kao počinitelji genocida, izjavio je Dačić ocenivši da će na osnovu britanske rezolucije, kada je o političkim posledicama reč, neko možda osporiti legitimitet Republike Srpske.
„Zato je važan pristup, prvo moramo da se uravnoteženo govori o svim žrtvama na svim stranama u BiH. Političari se menjaju, ali RS je istorijska tvorevina Dejtonskog sporazuma“, ukazao je Dačić.
Taj sporazum su, podsetio je, predložile velike sile.
„Nisu ga s oduševljenjem prihvatili ni Milošević ni predsednik RS. Političari mogu da se menjaju, da se vole ili ne vole, ali Srbija i RS, koje je sastavni deo BiH, će biti veći i to nema šanse da bilo ko ugrozi“, rekao je Dačić.
Srbija se nikada nije bavila utvrđivanjem ili poricanjem da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ovde je reč o tome može li se rat u Bosni i Hercegovini i genocid uopšte svesti samo na jedan događaj, zapitao je on.
Srbija je, istakao je, jedina zemlja u regionu koja je osudila zločin u Srebrenici i procesuirala osumnjičene za učestvovanje u tom zločinu, ocenivši da iza insistiranja na rezoluciji leže interesi „nekih zemalja koje traže namirivanje računa s drugim zemljama“.
„Ako od svih zločina i genocida koji su bili u 20. veku donosimo rezoluciju samo o Ruandi i Srebrenici, ovde je očigledno da neke zemlje traže polje za namirivanje računa s nekim drugim zemljama. Velika Britanij ima velike interese u islamskom svetu i misli da će se tako, pošto učestvuje u mnogim kampanjama u tim zemljama, najklakše da tako namiri račune prema maloj zemlji kao što je BiH“, rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, ne sme se zaboraviti da je Velika Britanija jaka sila s kojom Srbija ima dobre odnose, ali da ne možemo da prećutimo da je britanska rezolucija „skrivana od nas i nije pripremana zajedno s nama“.
Dačić je prethodno, gostujući na RTS-u, rekao da je danas važan dan za srpski narod, ali ne i sudbonosan.

Tanjug 07 Jul 2015 12:10
Foto Tanjug, N. Jovanović (arhiva)