018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U RPK sastanak predstavnika Poreske uprave i NSZ sa niškim privrednicima (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Na osnovu Zakona koji je u primeni od 1.jula ove godine, poslodavci koji zapošljavaju novog radnika na određeno ili neodređeno vreme, imaju pravo na povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu i dela plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Uputstva o ostvarivanju ovog prava predstavili su niškim poslodavcima predstavnici Poreske uprave i Nacionalne službe za zapošljavanje.
Da bi poslodavac ostvario povraćaj dela plaćenih poreza i doprinosa osoba koju  zaposljava mora biti prijavljenja kao nezaposlena kod Nacionalne službe za zapošljavanje neprekidno najmanje 6 meseci. Olakšica je počela da se primenjuje pre 5 meseci i važi do 30.juna 2016.godine. Poslodavac je može ostvariti kad god u predviđenom roku poveća broj zaposlenih.
Ukoliko je zasnovao radni odnos sa najmanje deset, a najvise sa 99 novozaposlenih poslodavac ima pravo na povraćaj 70 odsto dela poreza na zaradu i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, odnosno 75 odsto ako je uposlio 100 novozaposlenih lica. Nacionalna služba je osnovni posrednik između onih koji traže posao i poslodavaca.
Prema njihovim podacima u Nišu je 34.288 nezaposlenih. Od početka godine, zaposleno je 10.592 lica, što je za 11,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.