018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U RPK održan seminaru o pravilima konkurencije (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U Srbiji je zaštita tržišne konkurencije na zavidnom nivou, što se ne bi moglo reći za transparentnost državne pomoći, zaključeno je na seminaru o pravilima konkurencije održanom u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu. O izazovima konkurencije govorio je slovenački stručnjak iz ove oblasti Andrej Plahutnik, vođa projekta Evropske unije za tehničku pomoć Komisiji za zaštitu konkurencije u Srbiji.
Iako se u javnosti često čuje kako su slobodno tržište i zaštita konkurencije u Srbiji mrtvo slovo na papiru, prošlogodišnji bilateralni skrining je pokazao da se po ovim pitanjima dobro kotiramo. Problema, ipak ima kada je reč o transparentnosti državne pomoći, ocenjuje ekspert za ovu oblast iz Slovenije Andrej Plahutnik.
Ovakva praksa će morati da se menja na putu ka Evropskoj uniji. Predpristupni period je vreme prilagođavanja evropskim propisima, pokazuje slovenačko iskustvo.
Plahutnik je pohvalio srpsku Komisiju za zaštitu konkurencije koja je, kako je ocenio, donela neka izuzetno hrabra rešenja što pokazuje jasnu smernicu ka pozitivnim promenama u ovoj oblasti.