018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U rešavanje problema osoba sa invaliditetom uključiti celokupno društvo (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Uklanjanje fizičkih barijera koje predstavljaju najveći problem za osobe sa invalididtetom u Nišu, i adaptacija svih važnih objekata i ustanova prioriteti su za koje će se Savet za rad sa osobama sa invalididtetom u narednom periodu maksimalno zalagati, rečeno je danas na četvrtom zasedanju ovog savetodavnog tela. Tvrde da je za to potrebna podrška i zalaganje svih nadležnih gradskih ustanova, ali i otvorenija svest građana, sa što manje predrasuda.

Arhitektonske barijere, nerazumevanje poslodavaca i česti podozrivi pogledi, stvari su sa kojima se svakodnevno, čak i 21.veku susreću osobe sa invaliditetom. Na dnevnom redu Saveta za rad sa invalidnim osobama, koji je formiran u cilju zaštite njihovih prava, i podizanja svesti građana, upravo su se našle tačke i predlozi koji bi trebalo da tim ljudima umnogome olakšaju život.

U rešavanje problema sa marginalizovanjem invalidnih osoba, moraju da se uključi, osim nadležnih ustanova, i celokupno društvo. Nadležni u gradskoj upravi navode da su mnogi projekti stvaranja uslova za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom već u planu.

I u civilnom sektoru kažu da će se maksimalno zalagati u borbi za prava osoba sa invaliditetom.

U Srbiji živi između 700.000 i 800.000 osoba sa nekom vrstom invaliditeta koje su najčesće diskriminisane u radu i zapošljavanju, kao i zdravstvenoj zaštiti, pokazao je monitoring prava osoba sa invaliditetom u Srbiji. Prosečna starost ovih osoba je 67 godina a prema vrsti invaliditeta, najveći procenat je onih koji imaju probleme sa hodom.

Povezane vesti