018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U reciklažnom centru u Nišu biće zaposleno 60 Roma (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U Srbiji živi oko 600 000 Roma u izuzetno teškim uslovima. U Nišu, romska zajednica čini 10 posto od ukupnog broja stanovnika, a veliki broj njih bavi se sakupljanjem sekundarnih sirovina – plastičnih flaša i metala. Zahvaljujući projektu Evropske unije, Ministarstva ekologije i grada Niša oni će dobiti priliku za stalno zaposlenje.

Prema rečima Jovana Damjanovića, predsednika Svetske organizacije Roma, u reciklažnom centru u Nišu biće zaposleno 60 Roma koji će redovno primati platu i kojima će biti uplaćivano socijalno i penziono.
Kako većina zaposlenih Roma radi u gradskoj čistoći, Ministarstvo ekologije izdvojilo je milion i osamsto hiljada evra za otvaranje reciklažnih centara u Staroj Pazovi, Aleksincu, Kikindi i Nišu u kojima će raditi 800 Roma.Pored ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, zaposlenje i stanovanje, ključna stvar za integraciju Roma u društvo je obrazovanje.
Prema zvaničnim podacima na teritoriji Srbije živi oko 600 000 Roma u 750 romskih naselja, od kojih 40 odsto nema ni kanalizaciju. Romi su pored pripadnika LGBT populacije najdiskriminisanija društvena grupa u Srbiji i mnogo je onih koji su i pravno nevidljivi, odnosno nemaju lična dokumenta niti zdravstveno osiguranje.