018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U prvom polugodištu svaki učenik nije bio u školi 15 dana

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD - Preduzimljivi privatnici, u nedostatku sistemskog rešenja, razvili su raznovrsne softvere i pod komercijalnim uslovima ponudili ih školi i roditeljima da putem SMS poruka kontrolišu ocene učenika i izostanke sa časova, kojih je u srednjim školama u Beogradu bilo više od 80 po učeniku, u prvom polugodištu.
U srednjim stručnim školama, ali i gimnazijama u Beogradu svaki učenik prosečno je napravio 81 izostanak, što znači da je odsustvovao iz škole skoro 15 radnih dana, rekao je Tanjugu predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.
Izostanke su, prema analizi Foruma, najviše beležili đaci trogodišnjih i četvorogodišnjih škola mašinskog, građevinskog, tekstilnog smera, a što se tiče medicinskih i ekonomskih škola, tu je malo bolja situacija, odnosno imaju, konkretno u četvrtom razredu, 56 do 60 izostanaka po učeniku.
“Broj izostanaka je nešto manji nego ranije ali ih je i dalje puno”, rekao je Antić i naveo da prednjače deca u velikim gradovima u odnosu na manje i prigradske sredine i da su uglavnom u pitanju deca iz problematičnih porodica.
Antić kaže da su SMS poruke uticale da se roditelji brže pojave u školi, kada nastane problem.
Privatnici su softverima popunili prazninu koja nije sistemski rešena, a u Ministarstvu prosvete smatraju da je dobro što je razvijen način da roditelji više budu u toku šta se dešava u školi.
“Ono što su naša saznanja je da je taj softver po školama uglavnom dobro prihvaćen i od nastavnika i roditelja”, rekla je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu prosvete Snežana Marković i navela da su pokušaji uvođenja informacionog sistema u obrazovanje dva puta pravljeni i oba puta nisu sprovedeni do kraja.
Za sada, kako kaže, dok Ministarstvo prosvete ne ponudi sistemsko rešenje, SMS poruke ostaju na nivou tržišta i ponude raznovrsnih softvera.
Ona podseća da je izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pojačana uloga roditelja.
“Nastojimo da stvorimo okvir i da osvestimo roditelje da shvate koliko je važno da sarađuju odgovorno sa školom i po pitanju izostajanja, ali i unapređenja nastavne prakse, da budu prisutniji u školi na pozitivan način, ne tako što će slagati nekog za pravdanje časova ili da se bune za neku ocenu nego da zajedno sa nastavnicima učine da škola bude bolja, efikasnija, prijatnija učenicima pa samim tim i da bolje ispuni svoju funkciju”, rekla je Marković, zadužena za univerzitetsko obrazovanje.
Ona je podsetila da je nekadašnje rešenje da sa 25 neopravdanih izostanka učenik izlazi iz škole , sada drugačije uređeno.
“Kada dođe do te granice od 25 izostanka, postavlja se pitanje da li će ispasti iz sistema pa ćemo imati još veći socijalni, obrazovni problem ili ćemo naći način da ga sa te klackalice vratimo u sistem”.
Zato su, kako kaže osmišljene mere da pomognu učenicima koji su na granici da se vrate na pravi kolosek, jer je to dobro i za njih same ali i za čitav sistem.
Škole u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Užicu, šalju roditeljima SMS poruke o izostancima dece.
Tako u Kragujevcu dve škole putem SMS obaveštavaju roditelje o ocenama njihovog deteta, nedolasku u školu i eventualnim, drugim, problemima.
Druga kragujevačka gimnazija tu uslugu primenjuje od pre godinu i po dana, dok Osnovna škola „Milutin i Draginja Todorović“ roditelje obaveštava deset godina unazad, s tim što su u početku to radili slanjem elektronske pošte na mejl adresu, a kasnije su prešli na SMS poruke.
Direktor te škole Dragan Pavlović u izjavi Tanjugu je rekao da je u početku to roditeljima bilo vrlo interesantno, ali da je, kako vreme prolazi, interesovanje slabije, pa takav vid komunikacije škola danas ima sa oko 200 roditelja.
„To je, otprilike, jedna trećina roditelja, računajući decu od petog do osmog razreda, gde postoji veća potreba kontrole“,
rekao je Palović, direktor škole koja je ove godine dobila Svetosavsku nagradu.
On je dodao da roditelji mlađih učenika, odnosno đaka od prvog do četvrtog razreda, dolaze jednom sedmično i informišu se, kako je rekao, „iz prve ruke“.
„Efekti su pozitivni. Mi, praktično pojavu bežanja sa nastave nemamo. Izuzetno su retki takvi slučajevi i kod nas je broj učenika koji odsustvuje sa nastave daleko manji“, rekao je Pavlović i napomenuo da problem bežanja sa nastave u osnovnim školama nije izražen kao u srednjim.
Navodeći da je teško govoriti za koliko je procenata manje izostanaka, Pavlović je rekao da je sada minimalno, odnosno da se dogodi da jedan učenik nedeljeno ili jednom u deset dana svojevoljno napusti nastavu.
„Ranije je bilo više nasilničkog ponašanja, rušenja i činjenja štete, i to je, uz pravovremeno informisanje roditelja i uz pomoć video nazora svedeno na najmanju moguću meru“, rekao je Pavlović.
Objašnjavajući da se program obaveštavanja roditelja odnosi, pre svega, na ocene i promene u ocenjivanju, kao i na hitno pozivanje da dođe u školu, Pavlović je rekao, da roditelji za tu uslugu plaćaju simboličan iznos.
„Roditelji u toku školske godine plaćaju 50 dinara. To je objedinjena suma koju mi plaćamo poveriocu posla, odnosno vlasniku programa“, rekao je Pavlović.

Tanjug 17.02.2015 13:21
Foto Tanjug, Z. Žestić, ilustracija