018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U pripremi nova uredba o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Uprava za energetiku priprema novu uredbu o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom koja će omogućiti isključenje sa sistema daljinskog grejanja, uz, kako kažu, mnogo manju nadoknadu. Uredba bi trebalo da obezbedi subvencije za grejanje za socijalno ugrožene, kaže šef odseka za energetiku Branko Andrejević.
Uskoro će početi da važe novi uslovi isporuke i obustave toplotne energije za korisnike daljinskog grejanja u Nišu. Kako kažu u Upravi za energetiku,vlasnici stanova koji žele da se isključe plaćaće trećinu dosadašnjeg fiksnog dela, što je otprilike 8,5 dinara po kvadratu stambene površine, kako je ranije najavio gradski većnik Miloš Bandjur. Isključenje bi morala da odobri skupština stanara.
U Upravi razmatraju i mogućnost da grad subvencioniše od 20 do 30 odsto računa za grejanje socijalno najugroženijima. U obzir bi užimali imovinsku kartu i prosečna primanja po domaćinstvu, a kako procenjuju, u ovu grupu bi moglo da uđe oko 2000 korisnika, što bi grad moglo da košra i do 50 miliona dinara. Gradsko veće je ranije najavilo i mogućnost vraćanja na obračun potrošnje po kvadratu, a kako kaže Andrejević, ovakav način obračuna bio bi loš po manje potrošače jer se računa prosečna potrošnja, koja je prošle grejne sezone iznosila 110 kwh po kvadratnom metru.
Andrejević dodaje da je nemoguće da vlasnici stanova iste kvadrature u istoj zgradi dobiju različite račune za grejanje, ali da je u različitim zgradama to uobičajeno zbog drugačije izolacije.