018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U požaru na grčkom trajektu osam mrtvih, 427 spasenih

Od:
Komentari: isključeni

BARI – U požaru na grčkom trajektu, koji je plovio od grčke do italijanske obale, poginulo je osam osoba, a 427 je spaseno, saopštili su danas italijanski zvaničnici.
Kako je objavljeno, na listi putnika nalaze se imena još 43 osobe, za koje se ne zna gde su, ali zvaničnici ukazuju da ne mogu da budu sigurni da je ta lista tačna.
Italijanski ministar saobraćaja Mauricio Lupi je izjavio da se među 427 spasenih nalazi 56 članova posade.
Prema njegovim rečima, na listi putnika su imena ukupno 478 putnika i članova posade.
Lupi je rekao da je rano za spekulacije da li ima nestalih osoba, dodajući da je moguće da se neki koji su rezervisali mesto nisu ukrcali.
Neimenovani zvaničnik je rekao da među preživelima ima onih čija imena nisu na listi putnika, čime se ukazuje na mogućnost da su se oni ilegalno ukrcali, prenela je agencija AP.
Ranije u toku dana okončana je evakuacija na zapaljenom trajektu „Norman Atlantik“, a spasilačka operacija u uzburkanom moru je bila dramatična i trajala je 36 sati.
Napore spasilaca ugrožavali su loši vremenski uslovi – snažan olujni vetar, ogromni talasi i oblaci dima.
Borbu su cele noći vodili timovi iz Grcke, Italije i Albanije, a portparol italijanske mornarice Rikardo Ricoto rekao je da je vreme bilo toliko loše da je bila potrebna vanredna podrška u spasilackoj operaciji.
Atina je saopštila da je grčka vojska uputila vojni transporter C-130 da bi prevezli Grke koji su izbegli nesreću, a drugi su evakuisani u bolnice blizu grada Leče na jugu Italije.
Među njima su i dvogodišnji švajcarski dečak, njegova četvorogodišnja sestra i njihova majka u sedmom mesecu trudnoće, naveli su italijanski mediji.
Očajni putnici upućivali su apele za pomoć mobilnim telefonima.
„Ne mogu da dišem, svi ćemo izgoreti kao pacovi, bože pomozi nam“, vikao je jedan od brodskih kuvara u telefonskom pozivu supruzi, preneo je AFP.
„Mokri smo, smrzavamo se i davimo od dima. Ovde su žene, deca i starci“, rekao je putnik Jorgos Stilijaras televiziji „Mega“, dok je drugi putnik toj TV stanici rekao da im se „obuća topi“ zbog temperature vatre.
Tužilaštvo u italijanskoj luci Bari pokrenulo je krivičnu istragu o tome kako je izbio požar na trajektu.
Tužilaštvo će ispitati da li je nemar doprineo nesreći, a italijanski vlasnik broda insistira na tvrdnji da je plovilo bilo u potpunosti ispravno i da je prošlo 19. decembra tehnički pregled, uključujući i izlaze u slučaju opasnosti.
Trajekt je pod italijanskom zastavom plovio pod ovlašćenjem grčkog trajektnog operatera „Anek Lines“ od Patrasa u zapadnoj Grčkoj do Ankone u Italiji sa 478 putnika i članova posade i više od 200 vozila kada se zapalio, približno 44 nautičke milje severozapadno od grčkog ostrva Krf.
Tanjug 29.12.2014 18:25
AP Photo/Italian Coast Guard