018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U ponudi 200 radnih mesta (VIDEO)

Komentari: isključeni

Nišavski okrug i dalje drži neslavni rekord po broju nezaposlenih u zemlji – 53.000, rekao je državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragi Vidojević na otvaranju Jesenjeg sajma zapošljavanja u Nišu, gde je ponuđeno oko 200 radnih mesta. On je istakao da je država veoma svesna ovog problema protiv kojeg se bori zakonskim regulativama i sprovođenjem velikog broja drugih mera, koje bi trebalo da omoguće da se poražavajuća statistika promeni. Sajam je otvorio gradonačelnik Niša Zoran Perišić, koji smatra da je ključ dovođenje što većeg broja investitora.

Na Jesenjem sajmu zapošljavanja 22 poslodavca ponudila su oko 200 radnih mesta. Ipak, interesovanje je, kao i obično, bilo mnogo veće. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je na otvaranju da ovaj sajam pojedinačno neće ublažiti statistiku, ali da više ovakvih aktivnosti svakako pomaže. On smatra da bi Grad trebalo da nastavi da radi na dovođenju stranih investitora, jer to, kako kaže, znači i veliki broj radnih mesta.

- Država je veoma posvećena rešavanju problema nezaposlenosti - rekao je državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragi Vidojević – tako će se već krajem godine pred poslanicima naći izmene zakona o radu, koje bi trebalo da olakšaju zapošljavanje. Osim toga, Vidojević smatra da više treba ulagati u poljoprivredu, ali i doneti zakon koji će omogućiti samozapošljavanje starijima od 50 godina, koji znatno teže dolaze do posla.

Većina posetilaca sajmove redovno obilazi, ali, kako kažu, rezultata nema.

Kada je reč o kvalifikacionoj strukturi, od 53.000 nezaposlenih u Nišavskom okrugu, odnosno 35.000 u samom gradu, većina ima samo osnovnu ili srednju školu, zbog čega teže dolaze do posla. Ipak, predstavnici i gradske i državne vlasti veruju da će otvaranje novih fabrika i uopšte mere za zapošljavanje i samozapošljavanje, koje sprovodi Nacionalna služba, doprineti promenama.

Povezane vesti