018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U petak i subotu probni prijemni ispiti za osmake (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Za dva dana osmaci počinju sa polaganjem probnih maturskih ispita. U petak će polagati kombinovani test, dok će u subotu testirati svoje znanje iz maternjeg jezika i matematike. U Školskoj upravi u Nišu kažu da je sve spremno za probnu maturu koja će pokazati koliko, zapravo, znanja osnovci ponesu iz svojih škola.

Osim ispita iz maternjeg jezika i matematike, osmaci će prvi put polagati i takozvani kombinovani test kojim je obuhvaćeno nekoliko predmeta. Svaka novina unosi i dozu panike među osnovcima i njihovim roditeljima, ali za tim nema potrebe, tvrdi načelnik Školske uprave u Nišu Živomir Jovanović.

Probna matura služi tome da pripremi đake za polaganje maturskog ispita koji će se održati od 16. do 18. juna, ali i da pokaže kakvo su znanje osnovci stekli tokom školovanja. Niški osmaci se uveliko pripremaju za polaganje, a u tome im pomažu i privatni profesori.
S obzirom na prošlogodišnji incident s krađom maturskih testova, oni ove godine imaju status službene tajne i biće apsoutno nepoznati do samog polaganja. Njihov transport biće pod budnim okom policije.
Kombinovani test će se polagati u petak u podne, znanje maternjeg jezika biće na ispitu u subotu od 9, dok je polaganje matematike zakazano za dva i po sata kasnije.