018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U ovom trenutku srpskom radniku je najpotrebniji jak sindikat (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Iako snaga i uticaj sindikata nisu ni približno isti kao što je to bilo u ranijoj istoriji, ipak ne treba odustajati od borbe za prava radnika na pošten rd, koji će biti pošteno plaćen i bez ikakvih pritisaka, kažu u Samostalnom sindikatu Niš. Tvrde da je vreme danas drugačije u odnosu na raniji period, jer ima dosta ljudi koji se plaše uključivanja u rad i borbu sindikata zbog eventualnog gubitka posla ili drugih posledica, ali da će duh borbe i pored toga uvek postojati.
Vreme složnih Jugoslovena, čitave zajednice i radnika nekadašnjih fabrika kada su se složno borili za svoja prava na pristojan rad i zaradu, odavno je prošlo. Nema velikih fabrika i industrijskih kompleksa, pokretača državne privrede, jer je većina ugašena ili privatizovana odavno, niti su uslovi u kojima danas radnici u Srbiji rade isti kao oni nekada. Od borbe za sva ta prava ostao nam je 1.maj, praznik rada kada većina Srba ne radi već roštilja u prirodi, obrće prase ili jagnje i ispija pivo i mnoštvo sindikata koji se podeljeni, svako se bori za svoj resor. Uglavnom se svi slažu u jednom, a to je da bi prava radnika trrebalo da budu znatno veća.
Obzirom da je u Srbiji trenutno najaktuelnija ubrzana privatizacija medija, kako bi država i politika što pre izašla iz vlasničke strukture istih, većina stručnjaka koji se bavi ovom materijom smatra da do 1.jula nije moguće uraditi taj posao kvalitetno. Međutim, u većini slučajeva još se ne zna šta će biti s medijskim radnicima, da li i kakva prava imaju.
Sindikalno organizovanje u Srbiji postoji već 113 godina. Mađutim, prema rečima mnogih predstavnika širom naše zemlje, sindikati su danas oklevetani, njihov značaj se umanjuje, a sada su baš oni, kao jaki, organizovani, dinamičniji i složni, srpskom radniku najpotrebniji.