018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U novu godinu sa poskupljenjima (VIDEO)

Komentari: isključeni

Nišlije su proslavile Novu godinu, i sada mogu na miru da izračunaju koliko ih je to zadovoljstvo koštalo, ali i da provere koliko im je preostalo. S obzirom da ih u radnjama čekaju nove, naravno, više cene, novac će im i te kako trebati.

I sam odlazak na posao sada košta više. Odlukom Gradske skupštine poskupeo je gradski prevoz u Nišu, pa tako karta za 1 zonu sada košta 60, a za drugu 80 dinara. Jedino su cene mesečnih karata ostale na istom nivou. Poskupelo je i gorivo, od jednog do četiri dinara, zavisno od vrste, a razlog je, kako kažu na pumpama, nova viša stopa akciza na naftne derivate. Zbog povećanja akcize poskupele su i cigarete, u proseku za 20 dinara po pakli. Cena hleba u Nišu i dalje miruje, mada proizvođači i trgovci najavljuju poskupljenje od dinar ili dva zbog povećanja PDV-a sa 8 na 10 odsto. Većina megamarketa i mesara u Nišu danas nije radila, a pre nego što otvore vrata za kupce, moraće da, kako kažu, urade popis, jer, takođe zbog PDV-a, poskupljuju mleko, brašno, meso i ostale životne namirnice. Od 1. januara i poreska stopa na promet i uvoz računara i njihovih komponenti povećana je na 20 odsto, pa i tu očekujemo osetniji skok cena.Nove, više cene vrlo brzo dobiće i veštačko đubrivo, sredstvo za zaštitu bilja, seme za reprodukciju, dnevne novine, knjige, ogrevno drvo, usluge u hotelima, ali i kultura, odnosno ulaznice za bioskope i pozorišne predstave.

U svakoj lošoj vesti ima i nekih dobrih delova, pa tako i u ovoj. Zbog ukidanja carina prema Evropskoj uniji, za procenat, ili dva, pojeftiniće bela tehnika, televizori, automobili, i sva ostala tehnička roba koja se uvozi. Da budemo precizni, trebalo bi da pojeftini, a da li i hoće odlučiće prodavci.

Povezane vesti