018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu samo dve ustanove za brigu o starima (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U Nišu trenutno živi 65.000 penzionera, prema zvaničnim podacima. Statistika pokazuje da starost Nišlija premašuje republički prosek za više od godinu dana. Uprkos velikom broju starih, Niš ima samo dve ustanove za brigu o starijim osobama. O zbrinjavanju starih i poštovanju njihovih prava danas se razgovaralo u niškom Medija centru.

Za tri decenije prosečna starost Nišlija povećala se sa manje od 30 na 42 godine. Grad ubrzano stari, kažu statističari, jer broj starijih od 65 godina sada iznosi blizu 100.000. Penzije u Nišu niže su od republičkog proseka, a čak 36 % niških penzionera mesečno prima svega 18 hiljada dinara, kažu u niškom Udruženju penzionera.

Jedna gradska i jedna privatna ustanova za brigu o starim osobama u Nišu ukupno mogu da prihvate oko trista pedesetoro korisnika, što je nedovoljno za grad sa 65.000 penzionera, ocenjuju predstavnici civilnog sektora

Kako bi se položaj starih u Nišu popravio, predstavnici gradske vlasti, penzionerskih udruženja i civilnog sektora organizovali su diskusiju “Izazovi u zbrinjavanju starih lica u Nišu i zagovaranje poštovanja njihovih ljudskih prava”.

Povezane vesti