018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu predstavljen nacrt Strategije razvoja energetike u zemlji do 2025. godine (VIDEO)

Održiv razvoj energetskih potencijala u svim oblastima osnovna je ideja nacrta Stretegije razvoja energetike Republike Srbije do 2025.godine sa projekcijom do 2030. godine, koji je danas, u okviru treće javne rasprave na ovu temu, predstavljen u Regionalnoj Privrednoj Komori Niš. Prezentaciji  ovog važnog dokumenta prisustvovao je državni sekretar u Ministarstvu energetike Dejan Popović i privrednici iz metalske i elektro-energetske proizvodnje.

Strategija razvoja energetike Srbije za narednih12 godina ukazuje na pravac razvoja energetike uz racionalno i održivo korišćenje energije, kako bi doprinela sigurnijem snabdevanju svih vidova energije, porastu stope zapošljavanja, konkurentnosti i zaštiti životne sredine, kao i sprovođenju međunarodnih obaveza Republike Srbije u ovoj obalsti.

Učešćem u mnogim projektima, Grad Niš se već uključio u realizaciju ove Strategije. U  planu  je i rešavanje problema otpadnih voda, kao i izgradnja regionalne deponije.

Nacrt Strategija takođe predviđa i poboljšanje energetske efikasnosti, uvođenje principa čistije proizvodnje u energetskom sektoru, izgradnju  gasovoda Južni tok, novih sistema za transport i skladištenje nafte i njenih derivata, a sve u skladu sa zaštitom životne sredine i zdravlja ljudi, čiji je preduslov  tehnološka modernizacija. Posle niza javnih rasprava i kritičkih predloga, nacrt Strategije razvoja energetike Vlada Republike Srbije trebalo bi da usvoji do kraja godine,posle čega bi predlog ovog akta trebalo da usvoji Narodna Skupština.

Povezane vesti