018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu počela obuka o energetskoj efikasnosti (VIDEO)

Komentari: isključeni

U Nišu je počela dvodnevna obuka o energetskoj efikasnosti, njenom značaju i primeni, izradi energetskih bilansa, projektata i energetskih revizija. Obuka je namenjena, pre svega, predstavnicima lokalnih institucija, najvećih potrošača energije i komunalnih preduzeća.

U organizaciji Mreže regionalnih centara u Srbiji, obuka je organizovana sa ciljem poboljšanja sistema prikupljanja podataka o potrošnji energije, njihovoj analizi i sistematizaciji, i, konačno, određivanju mera za njihov smanjenje, što je, sve zajedno, od ogromnog značaja za čitav grad.

Pored teoretskog dela, za koji su zaduženi stručnjaci, obuka će imati i svoju praktičnu stranu,  sa učešćem predstavnika najvećih svetskih kompanija čiji proizvodi, poput Knaufa ili Tunsrama na primer, pomažu u štednji energije.

Niški Regionalni centar, iako specijalizovan za edukaciju obrazovnog kadra, zajedno sa još 11 sličnih centara u Srbiji, pojavljuje se u ulozi domaćina, ali i inicijatora ovog projekta, koji je od mnogo šireg društvenog značaja.

Inače, slični seminari i obuke organizuju se u još devet gradova u Srbiji, uz podršku švajcarske Agencije za razvoj i saradnju, a sve sa ciljem podizanja svesti građana i javnih institucija o značaju štednje energije, a sve to u nameri da, koliko je to moguće, u što kraćem roku smanjimo zaostatak u ovoj oblasti za vodećim zemljama zapada.

Povezane vesti