018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu otvorena izložba o Caru Konstantinu i rađanju hrišćanstva (VIDEO)

U galerijskom prostoru kompanije „Filip Moris“ otvorena  je  izložba „Konstantin Veliki i Milanski edikt 313 – Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije“. Pre Niša, ovu izložbu je  videlo više od 9000 ljudi u Viminacijumu i Beogradu.

Raskošnu  postavku  čini 180 eksponata nulte kulturne vrednosti, nastalih od kraja 2., pa sve do 6. i 7. veka n.e. Izložba oslikava vreme koje prethodi Konstantinu Velikom, period njegove vladavine, kao i vredno nasleđe prvog hrišćanskog imperatora. Svi  artefakti otkriveni su na lokalitetima u Srbiji i svojom izuzetnom vrednošću svedoče o značaju koje su provincije na tlu naše zemlje imale u vreme Rimskog carstva.

Ova jedinstvena izložba će za mnoge posetioce biti prilika da se prvi put susretnu sa čuvenim portretom Konstantina Velikog,  vojnim paradnim  rimskim oklopom  i brojnim drugim eksponatima  od  neprocenjive vrednosti. Postavka, na kojoj je radilo deset nacionalnih muzeja, uključujući Narodni muzej u Nišu, prvi put je otvorena  18. maja u Viminacijumu,  a  do nedavno je bila  dostupna posetiocima u Narodnom muzeju u Beogradu. Nišlije će moći da je pogledaju do kraja oktobra.

Povezane vesti