018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu otvorena Hepatološko-transplataciona ambulanta (VIDEO)

Komentari: isključeni

Na transplataciju jetre u Srbiji čeka oko 40 ljudi, od čega su njih 15 pacijenti niškog Kliničkog centra. Kako bi ovi bolesnici sa juga Srbije bili adekvatno zbrinuti i pripremljeni za transplataciju, u Nišu je danas otvorena Hepatološko–transplataciona ambulanta, u kojoj će se raditi trijaža i praćenje svih onih koji su na jedinstvenoj republičkoj listi čekanja za presađivanje jetre, saopštilo je rukovodstvo Kliničkog centra.

Transplataciju jetre u Srbiji trenutno rade samo tri klinička centra – u Novom Sadu, Klinički centar Srbije i  VMA, a o dužini čekanja na operaciju stručnjaci kažu da je teško govoriti, jer je veliki broj bolesnika ne dočeka. Otvaranje Hepatološko – transplatacione ambulante korak je ka tome da niški Klinički centar postane četvrta zdravstvena institucija u zemlji koja će moći da presađuje jetru, kaže direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Radovanović.

Prva transplatacija jetre u Srbiji urađena je 1996. godine, i u tom periodu uspešno je urađeno dvadesetak operacija, a gotovo svi pacijenti su i dan-danas dobro. Ljiljani Mladenović iz Niša, koja je punu deceniju bolovala, tada je u Beogradu presađena jetra. Punih 18 godina živi potpuno dobro.

Nova Hepatološko–transplatacione ambulante radiće, za početak, dva puta nedeljno, a biće otvorena specijalna telefonska linija za informacije i zakazivanje, kaže dr Mirjana Radisavljević, rukovodilac ambulante.

Lekari podsećaju da transplatacija jetre podrazumeva multidisciplinarno angažovanje, u koje su uključeni i hirurzi i gastroenterolozi i internisti. Samom presađivanju organa prethodi važna i vrlo pažljiva priprema.

Niškom Kliničkom centu gravitira oko dva i po miliona pacijenata iz čitave jugoistočne Srbije. Zbog toga je jako važno da imamo ovakvu ambulantu. Ono što, međutim, ostaje kao najveći problem u Srbiji je nedostatak organa za presađivanje, kao i činjenica da davalac mora da bude podudaran pacijentu kome je jetra potrebna.

Povezane vesti