018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu otvoren Centar za upravljanje u kriznim situacijama (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić otvorio je u Nišu Centar za upravljanje u kriznim situacijama Srpsko-ruskog humanitarnog centra. Uspostavljanjem direktne video veze sa centrom u Ruskoj Federaciji i vežbom Vatrogasno-spasilačke brigade, demonstrirane su zajedničke operativne mogućnosti. U Gradskoj kući, potpisan je i protokol o saradnji između Grada Niša, ovdašnjeg centra i Univerziteta u Sanktpeterburgu.

Brzo delovanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra korišćenjem savremene opreme, ovoga puta, demonstirano je vežbom gašenja požara na rezervoarima naftne industrije Srbije, i spasavanjem povređenih radnika posle eksplozije. Pored brze reakcije, moderna komunikacijska sredstva omogućavaju zajedničko donošenje odluka sa centrom u Rusiji, Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i osmatranje i analizu uzroka vanrednih situacija nastalih delovanjem prirode i tehnogenim izazivačima.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova uručio je i ključeve laboratorije dekanu Fakulteta zaštite na radu u Nišu, koju je opremio Srpsko-ruski humanitarni centar i gde će se edukovati kadrovi za delovanje u vanrednim situacijama. Isti profil studenata obučava se i u Policijskoj akademiji i Fakultetu bezbednosti u Beogradu, čiji su predstavnici, takođe, dobili ključeve kabineta koje je opremio isti centar.

U obuci kadrova, na osnovu potpisanog Protokola o saradnji, učestvovaće i sanktpeterburški Univerzitet.

Predstavnici MUP-a i Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije uručili su nagrade učesnicima spasilačkih operacija iz Rusije, Niša i Užica. Predstavnici srpske Kraljevske Akademije, koordinatoru Srpsko-ruskog humanitarnog Centra u Nišu Viktoru Viktoroviću Safjanovu i pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Predragu Mariću, zahvalili su na dosadašnjem angažovanju, uručivanjem zlatnih medalja sa likom Nikole Tesle.

 

 

Povezane vesti