018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu održana nedelja herniologije (VIDEO)

Komentari: isključeni

U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju održana je Prva niška nedelja herniologije, na kojoj su glavne teme komplikacije nakon operacija kile. Ove operacije su najčešće u svetu, pa i u Srbiji, a najveći izazov je da se nakon operacije bolest ne vrati i stanje pacijenta ne iskomplikuje, rekao je sekretar Evropske herniološke asocijacije dr Đanpjero Kampaneli.

Na 1. niškoj nedelji herniologije najveći evropski stručnjak u ovoj oblasti i sekretar evropske herniološke asocijacije dr Đanpjero Kampaneli razmenio je svoja iskustva o postoperativnim komplikacijama sa niškim kolegama. Ovo je trenutno najveći izazov kod operacija koje su najčešće u svetu, ali i Srbiji i Nišavskom okrugu.

Od 1250 operacija koje se godišnje izvedu u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju, oko 900 čine operacije kile, a većina pacijenata se u roku od 24 sata vraća redovnim aktivnostima, kaže Veroljub Pejčić, direktor Centra za minimalno invazivnu hirurgiju.

Pejčić dodaje i da se poslednjih godina pacijenti znatno ranije javljaju  lekaru, pa je operativni postupak lakši a oporavak brži.

 

Povezane vesti