018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu održana javna rasprava o nacrtu zakona (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

U Nišu je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o prijavljivanju i evidentiranju zakupaca na neodređeno vreme u stanovima u svojini građana, zadužbina i fondacija. Svi na koje se odnosi, primedbe mogu davati do 15.juna, kada će u Beogradu biti održana poslednja javna raspravao o nacrtu ovog akta.
Prema analizama iz 2013.te godine u Srbiji ima 3.508 stanova u svojini građana i zadužbina u kojima žive zakupci na neodređeno vreme. Novi Zakon, treba da utvrdi broj ovakvih stanova i zakupaca, kako bi se procenili troškovi preseljanja koje bi platila država, kao i vrednost novog stana. U izradi akta, učestvovalo je i Udruženje za zaštitu stanara koji žive u zadužbinama.
Iz Udruženja za zažtitu stanara u zadužbinama očekuju, da će im država omogućiti kupovinu stanova po ceni od 400 evra po kvadratu, po kojoj su građani otkupljivali stanove u društvenoj svojini. Iz odseka za stambeno pravo međutim, navode primere okolnih zemalja.
O Predlogu Novog zakona, Vlada će odlučivati u julu. Po stupanju na snagu, proceduru raspisivanja poziva za prijavu zakupaca i vlasnika sprovodi lokalana samouprava koja će konačne podatke slati Ministarstvu građevinarstva, soabraćaja i infrastrukture.