018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu održana centralna proslava jubileja Milanskog edikta (VIDEO)

Svetom liturgijom ispred crkve Svetog Cara Konstantina i carice Jelene obeleženo je 1700 godina od donošenja Milanskog edikta. Procenjuje se da je centralnoj proslavi prisustvovalo više od 15 hiljada vernika iz celog sveta. Liturgiju je vodio vaseljenski patrijarh Vartolomej kome su sasluživali patrijarsi drugih pomesnih crkava. Osim njih, liturgiji su prisustvovali i predstavnici drugih hrišćanskih crkava i organizacija. U publici su bili i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, kao i drugi državni, gradski I inostrani zvaničnici. Svima koji su učestvovali u realizaciji ovog istorijskog događaja, patrijarh srpski Irinej uručio je orden Svetog cara Konstantina.

Niš je danas, zasigurno, bio centar hrišćanskog sveta. Više od 15 000 vernika iz celog sveta okupio se ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene kako bi prisusustvovali svetoj liturgiji koju su, prvi put posle 100 godina, zajednički držalii pravoslavni patrijarsi. Liturgiju je vodio vaseljenski patrijarh Vartolomej, kome su sasluživali srpski patrijarh Irinej, ruski Kiril i jerusalimski Teofil. Osim njih, prisustvovao je i veliki broj pravoslavnih velikodostojnika iz drugih zemalja, ali i predstavnici rimokatoličke, protestantske i drugih hrišćanskih zajednica u Evropi. Patrijarh Vartolomej poslao je poruku mira, ljubavi I tolerancije i podsetio da uprkos tome što je Milanskim ediktom prestao progon Hrišćana, on u pojednim delovima sveta još traje, što kako kaže, nije u duhu verske tolerancije koju proklamuje Edikt. On je dodao i da je ovaj dan, kada su se pravoslavne crkve ujedinile, prilika za pravoslavnu crkvu da „ponovo preispita sebe kako bi svi i lično vaskrsnuli“.

Patrijarh srpski Irinej je u svom govoru podsetio na značaj ovog dokumenta rekavši da obeležavamo veliki istorijski događaj koji je promenio lice sveta, događaj koji je, kako kaže, vreme podelio na pagansko i hrišćansko.

Načelnik niške policije Srđan Grekulović izjavio je da ovu proslavu obezbeđuje oko 1000 poliacaja čime je, kako kaže, bezbednost bila podignuta na najviši nivo.

Mnogi posetioci iz drugih gradova i država u Niš su počeli da pristižu tokom večeri i, kako kažu, ogromna im je čast što su i oni deo jednog ovako istorijski značajnog događaja.

Na kraju liturgije patrijarh Irenej odlikovao je najvećim priznanjem Srpske pravoslavne crkve – ordenom Svetog cara Konstantina sve one koji su doprinelu organizovanju ove proslave. Orden su dobili svi prisutni patrijarsi i poglavari crkava predvođeni Vaseljenskim vladikom Vartolomejom, kao i predstavnici svetovnog i političkog života. Među dobitnicima su i predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Proslava je protekla bez incidenata, a iz Niša će u svet danas zasigurno biti poslata najlepša slika verske tolerancije, što i jeste u duhu Milanskog edikta.

Povezane vesti