018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu nema otrovanih metil-alkoholom

Komentari: isključeni

Na Klinici za endokrinologiju u poslednih 48 sati nije hospitalozovan nijedan pacijent sa simptomima teškog trovanja etil, kao ni metil–alkoholom, tvrdi za NTV načelnica Odeljenja za toksikologiju, Simonida Seškar Stojančev, negirajući napise koji su se pojavili u medijima.

Nema razloga za paniku i uznemiravanje. U Nišu nema otrovanih „zozovačom“, rakijom koja je pre nekoliko dana ukradena iz magacina Centra za vinogradarstvo, kao ni bilo kojeg drugog slučaja opasnog trovanja. Od 1. aprila zabeležen je samo jedan slučaj i to mladića koji je popio par pića, ali je i on, posle ambulantnog pregleda, pušten kući, kaže za NTV načelnica Odeljenja za toksikologiju, Simonida Šeškar Stojančev.

Posle informacije da je opasna rakija nestala iz magacina, ova klinika preduzela je sve neophodne mere da spreči da se ponovi situacija iz 1998. godine, kada je otrovna rakija usmrtila 43 osobe na jugu Srbije.

Ipak, trovanje metil-alkoholom jedno je od najopasnijih, jer je dovoljno samo od 30 do 100 mililitara čiste supstance da nastupi smrt, a i simptomi su karakteristični i javljaju se posle 40 minuta do 70 sati, u zavisnosti od unete količine.

Na klinici dodaju, da je najbrži protivotrov, dok ne stigne lekar, neko jako alkoholno piće, poput viskija, votke ili konjaka, koje će najbrže neutralisati metil-alkohol.

Povezane vesti