018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu ima još 87 osoba sa izbegličkim statusom (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Više od 20 godina prošlo je od kako su prve kolone izbeglica iz Bosne i Hrvatske stigle u naš grad. Uprkos činjenici da su prošle pune dve decenije od tada, u Nišu ima još 87 osoba sa izbegličkim statusom, ali i 2000 onih koji su se integrisali u nišku zajednicu, odnosno dobili naše državljanstvo.
Medju njima je i samohrana majka Borjanka Šikuljak iz okoline Sarajeva, koja je izbeglički zamenila statusom socijalnog slučaja. Ona je Svetski dan izbeglica, koji se obeležava ove nedelje, dočekala u stanu od 22 kvadrata i uz prihode niže od minimalne zarade.

54-godišnja Borjanka Šikuljak živi sa maloletnim sinom srednjoškolcem u garsonjeri od 22 kvadrata, u takozvanom izbegličkom naselju u Pasi-Poljani. Od 1992. godine je u Nišu.
Borjanka više nema status izbeglice jer je uslov za dobijanje stana od 22 kvadrata bio da postane gradjanka Srbije, što je iI učinila.
Borjanka je optimista. Sve nade polaže u sina, verujući u bolju budućnost za njega, jer je, kaže, uspešan gimnazijalac koji izuzetno skroman kućni budžet dopunjuje stipendijom. Ovakvu sudbinu dele i mnogi gradjani Srbije koji nisu izbegli ni od kuda. Medjutim, Srbija je ovogodišnji Svetski dan izbeglica, 20. jun, dočekala sa skoro 45.000 izbeglica, što je, prema podacima Komesarijata za izbeglice, najviše od svih zemalja u Evropi. Tu je i razočarenje zbog nedavne preporuke Visokog komesarijata UN da izbeglicama iz Hrvatske prestane izbeglički status. To bi dodatno otežalo njihov povratak i rešavanje pitanja oduzete i uništene imovine, saopštio je Komesarijat. Podsećamo da u Nišu živi i oko 20.000 interno raseljenih sa KiM.