018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Nišu devet odsto više turista 2014. nego 2013. (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Domaći i strani turisti su prošle godine proveli u Nišu preko 130.000 noći, a najviše u avgustu i septembru, podaci su Turističke organizacije grada. U odnosu na 2013. bilo je 9 odsto više turista, a kako kažu vlasnici apartmana, najviše je bilo Bugara. Ostalim turistima je Niš samo tranzit.
Prošle godine Niš je posetilo više turista nego 2013. godine, koja je bila i godina jubileja Milanskog edikta. Podaci Turističke organizacije Niša kažu da su domaći i strani turisti u Nišu proveli 130.346 noći, što je za 17 odsto više nego u 2013. U TON-u kažu da je to posledica intenzivnije promocije grada preko tour-operatera i sajmova koje su posećivali u Sloveniji, Rusiji i Bugarskoj. To je u Niš dovelo 9 odsto turista više nego 2013, a najviše u avgustu i septembru, kada su ugostitelji zabeležili preko 15.000 noćenja.
Ugostitelji pak kažu da ih posećuje sve manje turista, ali da je to posledica sve većeg broja kreveta u gradu.
Turistička organizacija i ugostitelji se slažu da poslednjih godina u Niš najviše dolaze Bugari. Turisti iz ostatka Evrope su uglavnom samo u prolazu, pa ovde samo prespavaju i ujutru nastavljaju dalje.
I u Nišu kao i u ostatku Evrope, sve popularniji su privatni apartmani, jer imaju manje ležajeva u sobi, a cena je približna kao u hostelima. Hostel „Niš“, koji je bio među prvim hostelima u Srbiji, u samom centru grada radio je 7 godina. 2013. je zatvoren, jer mu se, kaže bivši vlasnik, posao nije isplatio.
Niš ima 2024 ležaja u hotelima, apartmanima, prenoćištima i hostelima, dok u banji ima još 1753 ležaja. U okolini grada je registrovano još 82 ležaja.

Povezane vesti