018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U niškom kraju reke u opadanju

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Posle jučerašnjih poplava, usled obilnih padavina, situacija u Nišu i okolnim opštinama se smiruje i trenutno nema kritičnih mesta koja su ugrožena izlivanjem reka, saopštili su iz niškog Štaba i Uprave za vanredne situacije.

Prema podacima Srbijavoda, u Nišu je palo 76 litara kiše po metru kvadratnom, što je više od 15 odsto prosečnih godišnjih padavina za naš grad, zbog čega padavine u prethodna dva dana i spadaju u red elementarnih nepogoda.

Pošto se u ovom trenutku u Nišu ne očekuju veće padavine, trebalo bi da vodostaji Nišave i njenih pritoka i dalje budu u opadanju, dok iz Srbijavoda apeluju da se zbog sve drastičnijih klimatskih uslova moraju menjati i standardi i propisi za odbranu od poplava.

 

Za razliku od stanovnika zapadne i centralne Srbije, Nišlije mogu da odahnu. Dan posle nezapamćenih kiša i izlivanja većine reka i vodotokova drugog reda, u niškom kraju situacija konačno stabilna. Nadležni tvrde da sam grad ni u jednom trenutku nije bio ugrožen izlivanjem Nišave, dok su njene pritoke pravile probleme u pojedinim naseljima, gde se ovakve situacije inače ponavljaju – u Suvom Dolu, Brzom Brodu i Gabrovcu, gde se i velika količina kišnice sjurila glavnim putem i poplavila više domaćinstava.

Posle jučerašnje neizvesnosti, u aleksinačkom kraju sinoć je, radi predostrožnosti, oko reke Moravice Vojska postavljala džakove sa peskom, kako bi se sprečilo eventualno izlivanje, potvrdio je za „NTV“ Žarko Damnjanović, načelnik Uprave za vanredne situacije, dodajući da je i tamo stanje pod kontrolom. Damnjanović je tokom većeg dela dana bio na licu mesta.

U samom Nišu najviše je problema bilo u pojedinim ulicama u kojima kišna kanalizacija nije mogla da primi nezapamćenu količinu kišnice, kao što je bio slučaj oko Parka „Čair“. Prema podacima Srbijavoda, u Nišu je palo 76 litara po metru kvadratnom, što je vise od 15 odsto prosečnih godišnjih padavina za naš grad, zbog čega padavine u prethodna dva dana i spadaju u red elementarnih nepogoda. Poredjenja radi, u Beogradu je palo 108 litara, a u Valjevu najdrastičnijih 164.

Iako su reke u Nišu i okolini sada u koritima, a vodostaji u opadanju, noćas je bilo najkritičnije na putu ka Studeni, Zbog odlomljenog stabla na putu i saobraćaj prema ovom naselju je bio u prekidu, ali nakon reakcije JKP „Gorica“, situacija je pod kontrolom. Posledica najviše ima u okolini Doljevca, Gabrovcu, Suvom Dolu i Jelašnici, a današnja angažovanja uglavnom su bila na crpljenju vode iz podruma kuća i industrijskih objekata.

 

 

Povezane vesti