018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U naredne dve godine potpuna zabrana pušenja u kafićima

Komentari: isključeni

Kao jedna od 170 potpisnica Okvirne konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, ali i kao kandidat za EU, Srbija ima obavezu da u naredne dve godine usaglasi zakone o kontroli duvana sa novim pravilima. Time bi trebalo da duvan u potpunosti bude “proteran“ sa radnih i javnih mesta, što znači da će nestati i iz ugostiteljskih objekata, pa će ljubitelji kafe u ovom napitku morati da uživaju bez cigarete.

Kafana bez dima – gotovo nezamisliv ambijent u Srbiji. Da li će to automatski usloviti i prazne stolove i stolice, videćemo za dve godine kada bi trebalo da imamo i zakon kojim će duvanski dim biti proteran sa svih radnih i javnih mesta, uključujući i ugostiteljske objekte.

Aktuelni Zakon o zaštiti stanovništva izloženosti duvanskom dimu je cigarete samo delimično izbacio iz zatvorenog prostora. To je već, smatra Pejčić, bio dovoljan atak na pojedine ugostitelje.

Ukoliko se, kako je planirano, za dve godine, ovakva zakonska regulativa i sprovede, pušači će moći da zaborave na svoju omiljenu cigaretu nakon obilnog ručka ili uz jutarnji, produženi espreso. Osim toga, budućim zakonom koji priprema Ministarstvo finansija bi trebalo da se zabrani proizvodnja slim cigareta kao i onih sa ukusom mentola, a pooštriće se i pravila koja regulišu izgled pakle.

Povezane vesti