018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U martu izgradnja hemato-onkološkog odeljenja (VIDEO)

Početkom marta će, pri Klinici za dečije interne bolesti u Nišu, biti započeta izgradnja hemato-onkološkog odeljenja, kojom će kapaciteti već postojećeg odeljenja biti uvećani za 80% a time će mališani obelili od raka dobiti adekvatnu, savremenu negu kakva im je potrebna. Projekat i akciju za igradnju ovog odeljenja pokrenulo je udruženje NURDOR.
U Srbiji svake godine od raka oboli od 300 do 350 dece. I broj obolele dece na jugu Srbije svake godine se povećava te su kapaciteti hemato-onkološkog odeljenja Dečije interne klinike u Nišu davno popunjeni.
Ipak, problem nedostatka prostora uskoro će biti prevaziđen. Početkom marta počeće izgradnja posebnog hemato-onkološkog odeljenja, čime će se kapaciteti udvostručiti, a deci će biti omogućena najadekvatnija nega. Ovaj projekat pokrenulo je udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR u saradnji sa Kliničkim centrom u Nišu.
Novo odeljenje obuhvatiće i izgradnjnu dnevnog boravka i igraonice za decu, a stvoriće se uslovi da i roditelji budu pored dece za vreme lečenja – što do sada nije bilo moguće. Iz NURDOR-a pozivaju sve ljude dobre volje da im pomognu u izgradnji ovog odeljenja.
Do sada je akcijom prikupljeno 100.000 evra, a da bi se izgradnja odeljenja završila neophodno je još toliko novca, kažu u NURDOR-u. Brzina radova zavisi od brzine prikupljanja novca, ali oni očekuju da će odeljenje biti u funkciji do 2019. godine.

Povezane vesti