018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U KPZ-u radno angažovano 400 zatvorenika (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Uslovi boravka u niškom Kazneno-popravnom domu u Nišu su među boljima u zemlji, zaključeno je nakon obilaska ove ustanove povodom svetskog dana ljudskih prava. Upravnik Aleksandar Grbović kaže da su osuđenici, između ostalog, većinu prostorija sami renovirali na dobrovoljnoj bazi i istakao da sami proizvode i većinu hrane. On dodaje da od marta, od kada je stupio na dužnost, većih incidenata nije bilo. Obilazak je inicirao Centar za ljudska prava iz Niša koji je u prethodnom periodu radio istraživanje o uslovima boravka u većim zatvorima u zemlji.

U niškom Kazneno-popravnom domu boravi oko 1300 osuđenika od kojih je oko njih 400 radno angažovano. Upravnik zatvora Aleksandar Grbović ističe da mogu da rade samo oni zatvorenici koji to žele. U skladu sa tim, neki se bave uzgajanjem povrća, neki rade u servisu, drugi renoviraju prostorije, dok ima i onih koji učestvuju u renoviranju crkve. Grbović ističe da većinu potrebne hrane, osuđenici sami proizvedu.

Jedan od poduhvata na koji su i uprava i osuđenici najponosniji jeste renoviranje crkve u zatvorskom krugu koja postoji od 1934. godine i koja je donedavno više ličila na ruševinu. Danas, zahvaljujući velikim naporima osuđenika, ima potpuno drugačiji izgled. Oni koji su radili na obnovi kažu da je jedan ovakav čin za njih veoma značajan u procesu rehabilitacije.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, predstavnici Kazneno-popravnog doma i centra za ljudska prava zasadili su drvo kao podsetnik na značaj poštovanja dostojanstva svakog čoveka. U KPZ-u kažu da im je cilj da u narednoj godini što više samostalno privređuju kako ne bi trošili budžetska sredstva, u planu je i obnova jednog paviljona, što bi trebalo da reši i problem gužvi u zatvorima. Inicijatori ovog obilaska su istakli da u niškom zatvoru nisu naišli na primer kršenja ljudskih prava.

Povezane vesti