018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U junu navodnjavanje u tri niška sela (VIDEO)

Komentari: isključeni

U Gornjoj Trnavi, Velepolju i Humu pronađene su podzemne vode, kojima će se navodnjavati oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, rečeno je povodom puštanja u rad prvog izvora u Gornjoj Trnavi. Reč je o projektu hidrogeoloških istraživanja koja je pokrenula niška Uprava za poljoprivredu u saradnji sa opštinom Crveni krst, a finansira Grad Niš sa oko 14 miliona dinara.   

Sledeće godine kopaće se bunari I izgraditi irigaciona mreža u još 15 niških sela, kako bi se dugotrajno rešio problem navodnjavanja u Nišu, kaže gradonačelnik Niša, prof dr Zoran Perišić.

Hidrogeološkim istraživanjima zemljišta na teritoriji Niša pronađene su kvalitetne podzemne vode, kojima će se navdonjavati poljoprivredni zasadi, uglavnom voćarskih kultura. Trenutno se utvrđuje tačna dubina otkrivenih tokova u Humu i Velepolju, dok će u Gornjoj Trnavi uskoro početi izgradnja irigacione mreže.

Izdašnost vode u Gornjoj Trnavi je oko dva litra u sekundi, što je dovoljno za navodnjavanje oko 20 hektara zemljišta, kaže načelnik niške Uprave za poljoprivredu Saša Stoiljković.

Trošak oko postavljanja sekundarne irigacione mreže trebalo bi da snose sami poljoprivrednici, s tim da će opština Crveni krst naći način da im pomogne, kaže predsednik opštine Darko Bulatović.

Sledeće godine pronalaženje podzemnih voda trebalo bi da se obavi  u  još 15  sela, čime bi se dugotrajno rešio problem navodnjavanja na području Niša.