018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Grčkoj završen referendum

Od:
Komentari: isključeni

ATINA- U Grčkoj je u 19 sati završen referendum na kojem su se izjašnjavali o predlogu međunarodnih poverilaca.
Glasačka mesta su bila otvorena jutros oko 7 sati.
Na referendumu je pravo glasa imalo je 9.855.029 birača koji su se sa “da”(Nai) ili “ne” (Oxi) izjašnili na ukupno 19.159 biračkih mesta širom Grčke.
Poslednji put Grci su na referendumu glasali pre 41 godinu, 1974., kada su odbacili obnavljanje monarhije posle pada hunte „crnih pukovnika“.
Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras.
Glasanje je organizovano za samo devet dana.
Referendumsko pitanje je glasilo: „Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga“.
Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.
Grčka vlada nije želela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja građana, a Cipras ga je nazvao „ultimatumom“ i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o „velikodušnoj ponudi“.
Referendum je, kako prenosi izveštač Tanjuga, protekao mirno.
Besplatan gradski prevoz, kao i privremena obustava naplata putarine na autoputevima olakšala je građanima dolazak na biračka mesta.

Tanjug 05 Jul 2015 18:10
Foto Screenshot Video Tanjug,ilustracija