018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U GO Pantelej obeležen Sveti Trifun (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Gradska opština Pantelej donela je posebnu odluku kojom je 14. februar, Sveti Trifun, proglašen svetkovinom od posebnog interersa i značaja za opštinu. Ne samo za razvoj vinogradarstva i voćarstva, već i zbog očuvanja kulturnog nasleđa i tradicije gajenja vinove loze u nišavskom vinogorju.
Najbolji domaćini u selu Donji Matejevac proslavljaju Svetog Trifuna kao svoju vinogradarsku slavu. Posebno svečano bilo je u domu Lidije Nikolić uzornog proizvođača kvalitetnog vina.
Uz podršku Uprave za poljoprivredu i razvoj sela kao i gradske opštine Pantelej sve veći broj poljoprivrednih domaćinstava odlučuje se da obnovi i proširi zasade sa kvlitetnim sortama vinove loze.
U upravi za poljoprivredu i razvoj sela grada Niša ovih dana se realizuje konkurs za dodelu sadnica vinove loze i obnovu vinograda u niškom vinogorju. Najviše prispelih prijava je iz Matejevca, što nije slučajno jer je ovaj kraj nekada bio prepoznatljiv po vinogradarstvu i proizvodnji kvalitetnih vina.
U upravi za poljoprivredu i razvoj sela pored 20 miliona dinara namenjenih za sadni materijal i podsticaj voćarstva i vinogradarstva u niškom kraju, obezbedili su ovog proleća deset miliona za sisteme za navodnjavanje kao i još deset miliona dinara za obnovu hladnjače i skladišnog prostora u zgradi zadružnog doma u Donjem Matejevcu.