018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U generalni štrajk 10. marta (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Posle štrajka upozorenja na Klinici za opštu hirurgiju koji traje već nekoliko dana, sutra u jednočasovnu obustavu ulaze članovi reprezentativnih sindikata na svim klinikama, tvrde u Sindikatu ,,Nezavisnost“ u Kliničkom centru Niš.

Kažu, tako će biti do 10. marta, kada će početi generalni štrajk uz poštovanje zakonskog minimuma procesa rada, što znači da će medicinsku negu u Kliničkom centru dobijati samo hitni slučajevi, deca i trudnice, najavili su predstavnici ,,Nezavisnosti“ u Kliničkom centru, gde je štrajk od 10. marta najavljen i u zdravstvenim ustanovama na teritoriji čitave Srbije.

Zaposleni u zdravstvu su izričiti – neće dozvoliti umanjenje plata uvođenjem solidarnog poreza, oporezivanjem dohodaka većih od 60.000 i 100.000 dinara, i umanjenjem koeficijenata na osnovu kojih im se obračunavaju plate. U Kliničkom centru Niš bune se i protiv toga što im se prekovremeni rad plaća samo do 40 sati mesečno, a u Sindikatu ,,Nezavisnost“ traže i ukidanje zabrane zapošljavanja. U štrajk upozorenja prvi su stupili lekari i osoblje hirurgije, odlukom od 25. februara. Svi kažu da nove mere štednje ugrožavaju rad i organizaciju posla.

Štrajk upozorenja, u vidu jenočasovne obustave rada između 12 i 13 sati, sutra počinju i članovi Sindikata ,,Nezavisnost“ i Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Od 7. marta na Klinici za hirurgiju, a od 10. na svim ostalim klinikama počeće generalni štrajk, uz poštovanje zakonskog minimuma. Kažu, tako će biti u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji. Štrajkači predviđaju da će im podršku pružiti svi članovi sindikata u zdravstvu. Tvrde da odluka o štrajku nema nikakvu političku pozadinu.

Povezane vesti