018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Evropskoj komisiji počeo uvodni skrining za pregovore sa EU

U Evropskoj komisiji u Briselu počeo je postupak upoznavanja srpskih zvaničnika i stručnjaka s „pravnom tekovinom“, zakonima i propisima Evropske unije u pravosuđu i temeljnim pravima, što je prvi korak ka očekivanom početku pregovora o članstvu Srbije u EU.

Srpsku delegaciju na dvodnevnom sastanku predvodi ministar pravde Nikola Selaković, a u timu su i šefica tima za pregovore sa EU Tanja Mišćević i ministar za evropske integracije Branko Ružić, dok su na čelu tima Evropske komisije vršilac dužnosti generalnog direktora uprave za prijem novih članica u EU Jost Korte, kao i načelnica „Jedinice Srbija“ Mirjam Feran.

Visoki zvaničnici i stručnjaci u srpskoj delegaciji time su, zajedno s Evropskom komisijom, počeli „dubinsku analizu“ – „skrining“ (screening), usaglašenosti srpskih zakona s pravom i odredbama EU za svako poglavlje budućih pregovora o ulasku Srbije u Uniju.

Ministar Selaković, glavni pregovarač Tanja Miščević i srpski stručni tim će u ova dva dana najpre dobiti temeljit uvid i tumačenja o tome šta srpsku stranu očekuje u Poglavlju 23 pregovora sa EU, a to su pravosudje i temeljna prava gradjana Evropske unije.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je na forumu o odnosima Srbije i Nemačke da je danas veliki dan za Srbiju jer je „otpočeto usklađivanje našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU po određenim poglavljima“.

(Beta)

Povezane vesti