018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Evropi 800.000 radnih mesta za naučnike (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Strategija razvoja ljudskih resursa u nauci, koju je doneo Niški univerzitet omogućiće, između ostalog, bolju selekciju kadrova, brinuće o radu istraživača i podsticaće ih na učešće u evropskim projektima, kaže rektor prof. dr Dragan Antić. Pored strategije Univerzitet je omogućio mladim istraživačima da se upoznaju sa „Jurekses“ mrežom koja bi mogla da im pomogne u pronalaženju posla u inostranstvu.

Tržište rada u Evropi se otvara za mlade istraživače o čemu svedoči 800.000 radnih mesta dostupnih visokoobrazovanim kadrovima, ističu u Nacionalnom savetu za nauku i tehnološki razvoj. Ipak, to ne znači da mladi istraživači nemaju šta da traže u Srbiji – oni mogu da rade u privredi, malim i srednjim preduzećima, javnim ustanovama i gradskim upravama. Niški univerzitet doneo je strategiju koja će, kako kažu, pomoći mladim naučnim kadrovima u pronalaženju posla i razvoju karijere.

Kako bi pomogao mladim istraživačima da lakše pronađu posao van zemlje, Univerzitet je upoznao studente sa putujućom kampanjom Jurakses koja omogućava mobilnost mladim istraživačima.

Jurekses mreža preko svojih portala pruža informacije i servise za podršku mladim istraživačima, kako bi stupili u kontakt sa potencijalnim poslodavcima u Evropi i širom sveta. Na „Jurekses“ portalima je trenutno registrovano preko 7.700 istraživačkih organizacija, kompanija, univerziteta i preduzeća koji traže kadrove, kažu u ovoj organizaciji.

Povezane vesti