018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U ekspediciji snimljeno 20.000 fotografija i više od 60 sati video materijala (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Kako bismo sačuvali našu istoriju, potrebno je da zaštitimo i čuvamo kulturno-istorijsko nasleđe, poručuju članovi Safari kluba koji su učestvovali u nedavno održanoj ekspediciji “Putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu“. Učesnici su, kažu, na putovanju sakupili puno podataka, fotografija i video-zapisa, koje će prezentovati javnosti.

Niš je tokom Prvog svetskog rata imao važnu ulogu. U gradu na Nišavi, koji je početkom ovog perioda bio ratna prestonica, donosile su se velike odluke za južnoslovenske narode. Odavde je, nakon 100 godina, putevima srpske vojske, krenula i ekspedicija koju je organizovao Safari klub, a sa ciljem da zabeleži stanje kulturno-istorijskog nasleđa i prikupi podatke koji će javnosti biti na raspolaganju.

Jedanaesti novembra 1918. godine potpisano je primirje u Prvom svetskom ratu. Osim odluke da se ovaj dan u Srbiji označi kao državni praznik, odlučeno je i da on ima svoj simbol odnosno cvet koji je pronađen u Nišu. Naziv biljke je „natalijina ramonda“ i ima višestruku simboliku.

Ekspedicija “Putevima srpske vojske od 1914. do 1918.“ krenula je 28. jula trasom dugom 4.000 km, a putovanje je trajalo 18 dana. Za to vreme urađeno je preko 20.000 fotografija i više od 60 sati video materijala, koji će, kažu iz Safari kluba, građani uskoro moći da pogledaju.

Povezane vesti