018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Donjecku proglašeno opsadno stanje

Komentari: isključeni
Tagovi:

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) proglasile su danas opsadno stanje u Donjecku.

„Ministar odbrane DNR Igor Strelkov potpisao je naredbu o uvođenju opsadnog stanja u gradu i mobilisanju svih strateški važnih resursa za potrebe odbrane“, navodi se u saopštenju pres službe DNR, koje je preneo Itar-Tas.

Ta odluka bi, kako procenjuje rukovodstvo DNR, trebalo ubrzo da se pozitivno odrazi na „jačanje borbene gotovosti vojske DNR i čitave DNR“.

Ruska agencija podseća da je 16. jula saopšteno da je u Donjecku uvedena vanredna situacija i policijski čas, koji važi od 23 sata uveče do šest sati ujutro po lokalnom vremenu.

Ruski mediji ocenjuju da bi naredba Strelkova mogla da predstavlja reagovanje na pokušaje ukrajinske vojske da opkole taj oblasni centar, nakon što je javljeno da je zauzeta Avdejevka koja se nalazi šest kilometara severno od Donjecka.

Donjeck je, kako prenose ruske i ukrajinske agencije, prošle noći bio pod artiljerijskom vatrom ukrajinske vojske. Pres služba gradskih vlasti saopštila je da je noć 30. na 31. jul u Donjecku bila napeta i da žitelji tvrde da se pucalo iz teškog oružja, u oblasti oko aerodroma i naselja Tekstilšik, kao i da je sinoć granatom uništena jedna privatna kuća.

Žitelji Kalinjinskog i Lenjinskog rejona, kako se navodi, čuli su paljbu iz automatskog oružja.

(Tanjug)

 

Povezane vesti