018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Centru za usvojenje radi samo jedan socijalni radnik (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

U Centru za usvojenje i porodični smeštaj u Nišu radi samo jedan socijalni radnik i ukoliko se situacija ne promeni, ova regionalna ustanova uskoro neće moći da odgovori potrebama i propisima u oblasti usvojenja i hraniteljstva. To je za NTV ocenila direktorka Centra Violeta Blagojević, napominjući da uzrok treba tražiti u nemogućnosti zapošljavanja u javnom sektoru, ali i činjenici da na tržištu rada na jugu Srbije – nema socijalnih radnika.

U Centru za usvojenje i porodični smeštaj ulažu vanserijske napore da odgovore potrebama čak 650 mališana I njihovim hraniteljskim porodicama. Gostujući u emisiji ,,Hoću da znam“ direktorka Centra Violeta Blagojević rekla je da, osim socijalnih radnika, nedostaju i psiholozi i pedagozi, jer je prema standardima neophodno da u timovima koji brinu o deci i hraniteljima budu i ovi stručnjaci.

Ove godine smanjen je broj dece smeštene kod hranitelja. U poslednje vreme primetna je i tendencija trajnog odlaska naše dece bez roditeljskog staranja u porodice u inostranstvu.

U Nišu i okolnim gradovima i opštinama postoji više od 400 hraniteljskih porodica. U većini ima dece, kaže Blagojevićeva i dodaje da, pošto su deca na prvom mestu, budući hranitelji prolaze obuke i testiranja kako bi ušli u program hraniteljstva i znali kako da se ophode prema mališanima o kojima će brinuti.

Najbolje bi bilo da se deca na kraju vrate u svoje bioloske porodice, kažu stručnjaci, ali su u praksi retki uspešni slučajevi. Mahom se deca opet vrate u hraniteljske, jer nefunkcionalnost bioloških porodica ponovo ispliva na površinu. Deca kod hranitelja stiču potrebne životne navike, dobijaju obrazovanje i vaspitanje u prirodnom okruženju i to je i okosnica novog načina brige o deci bez roditeljskog staranja: udaljenje iz institucija poput domova i boravak u uobičajenim socijalnim uslovima, zaključuje direktorka Centra za porodicni smestaj i usvojenje.

Povezane vesti