018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U centru grada promovisana izložba posvećena Milanskom ediktu (VIDEO)

Komentari: isključeni

Narodni muzej promovisao je danas u Obrenovićevoj ulici izložbu “Konstantin Veliki i Milanski edikt 313- rađanje hrišćanstva na tlu Srbije”, koja je otvorena 19. septembra u galerijskom prostoru kompanije “Filip Moris”. Građanima je ovom prilikom podeljeno 500 besplatnih ulaznica, a do sada je izložbu posetilo pet hiljada Nišlija.

- Izložba Narodnog muzeja Srbije i Narodnog muzeja u Nišu priređena je u okviru državnog programa obeležavanja jubileja Milanskog edikta, a raskošnu postavku čini 180 eksponata nulte kulturne vrednosti, nastalih od kraja 2. pa sve do 6. i 7. veka n. e. Postavka oslikava vreme koje prethodi Konstantinu Velikom, period njegove vladavine, kao i vredno nasleđe prvog hrišćanskog imperatora. Svi artefakti otkriveni su na lokalitetima u Srbiji i svojom izuzetnom vrednošću svedoče o značaju koje su provincije na tlu naše zemlje imale u vreme Rimskog carstva - kaže direktor Narodnog muzeja Niš Slaviša Popović.

Ova jedinstvena izložba je prilika da se prvi put susretnemo sa čuvenim portretom Konstantina Velikog, vojnim paradnim rimskim oklopom i brojnim drugim eksponatima od neprocenjive vrednosti. Nišlije će moći da je pogledaju do kraja oktobra.

Povezane vesti