018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

U Andaluziji uspon radikalne levice, u Francuskoj desnice

Od:
Komentari: isključeni

MADRID/PARIZ – Dok su birači na regionalnim izborima u Andaluziji kaznili dve najveće stranke zadavši udarac desnici i pružili šansu radikalnoj levici, francuski glasači su na lokalnim izborima desnici dali prednost, mada nisu zanemarili ni krajnju desnicu, dok su vladajuću levicu eliminisali iz drugog kruga u četvrtini kantona.
Izbori u Andaluziji bili su svojevrsni test za novu antiliberalnu partiju Podemos (Možemo), saveznicu grčke Sirize, koja je, kao i još jedna mlada partija pod nazivom Građani, sada prvi put dobila poslanike u parlamentu najjužnije španske autonomne pokrajine Andaluzije u kojoj nezaposlenost iznosi 34 odsto.
Šest i po miliona birača u Andaluziji juče se našlo pred izborom između novih partija i klasičnih opcija koje dominiraju političkim životom u Španiji od 1982. godine – desničarske Narodne partije (PP) i Španske socijalističke narodne partije (PSOE).
Španski mediji danas ocenjuju da su birači kaznili Narodnu stranku premijera Marijana Rahoja, koja je doživela veliki pad osvojivši samo 33 poslanička mesta u poređenju sa 50 koliko ih je dobila na prethodnim izborima 2012. godine.
Kažnjena je i PSOE, kojoj je pripalo 47 poslaničkih mesta, manje od 55 koliko je potrebno za većinu u parlementu.
S druge strane, Podemos, koji je osnovan u januaru 2014. i koji se protivi merama štednje i korupciji, osvojio je 15 mesta, stranka desnog centra Građani devet, a Ujedinjena levica (IU) pet poslaničkih mesta.
Lider Podemosa Pablo Iglesijas zahvalio je na Tviteru svojim pristalicama i liderki Podemosa u Andaluziji Teresi Rodriges.
„Krenuli smo. Hvala ti, Andaluzijo, hvala ti Teresa Rodriges, hvala vama pristalicama, zato što ste napravili ovaj prvi korak“, poručio je on.
Ovakav rezultat će primorati socijaliste da zatraže podršku najmanje jedne partije da bi ostali na vlasti u najjnaseljenijoj španskoj oblasti kojom PSOE upravlja od 1982. godine.
Izbori u Andaluziji izazvali su veliko interesovanje daleko izvan granica tog regiona, budući da će u Španiji ove godine biti održani opštinski, regionalni i opšti izbori širom zemlje, pa mnogi izbore u Andaluziji vide kao pokazatelj raspoloženja birača.
Pristalice Podemosa nisu očekivale da će ta stranka ostvariti dobar rezultat u Andaluziji imajući u vidu tradicionalnu popularnost socijalista u tom regionu.
Ipak, izbori su pokazali spremnost Španaca da stave nove stranke na probu, kaže politički analitičar Hose Ignasio Toreblanka.
On smatra da će sada Španija pomno pratiti kako Podemos ispunjava obećanja da će popraviti štetu od mera štednje, kao i da 15 poslaničkih mesta pružaju Podemosu mogućnost da utiče na socijaliste kojima nedostaje osam mesta za većinu, ali ga stavlja i pred tešku odluku da pokaže da je u opoziciji, ali da ne predstavlja pretnju po sistem.
Istovremeno, u juče održanom prvom krugu lokalnih izbora u Francuskoj, koji se smatraju ključnim testom uoči predsedničkih izbora 2017, desničarske partije na čelu sa strankom bivšeg predsednika Nikole Sarkozija tesno su pobedile krajnju desnicu, dok je vladajuća levica eliminisana iz drugog kruga glasanja u četvrtini kantona.
Konzervativna alijansa, u čijem je sastavu Sarkozijeva opoziciona Unija za narodni pokret (UMP), osvojila je 32,5 odsto glasova, ispred krajnje desničarskog Nacionalnog fronta (FN) Marin Le Pen kome je pripalo 25,35 odsto glasova, dok je vladajuća Socijalistička partija na čelu sa predsednikom Fransoa Olandom uspela da zabeleži tek nešto više od 21 odsto glasova.
Prvi krug glasanja doneo je veliki uspeh partiji UMP i njenom novom predsedniku Sarkoziju, koji je imao dvostruki cilj – da obrne odnos snaga sa levicom i da nadmaši FN, i koji je danas ocenio da rezultati pokazuju „duboku težnju Francuza ka jasnim promenama“.
Kad je reč o ekstremnoj desnici, ona nije izbila u čelo, što je premijer Manuel Vals pozdravio, ali je učvrstila svoju poziciju na lokalnom nivou, naročito na severu, osvojivši za 10 odsto više glasova nego na prethodnim lokalnim izborima 2011. godine, a „Mond“ ocenjuje njene rezultate kao „istorijski uspeh“.
Istovremeno, premijer Vals je potvrdio za francuski radio RTL da je Socijalistička partija sa saveznicima elimisana u oko 500 kantona, ali je odbio da iznese bilo kakve prognoze za drugi krug glasanja, poručivši da „igre još nisu završene“.
Iako je francuskoj Socijalističkoj partiji pripalo tek treće mesto, iza pobedničke alijanse stranaka desnice i centra i drugoplasiranog krajnje desničarskog Nacionalnog fronta, u redovima vladajuće partije smatraju da je ona „sačuvala obraz“ u prvom krugu.
U socijalističkom taboru, kako francuska štampa primećuje, sada vlada olakšanje nakon što su objavljeni rezultati koji nisu toliko loši kao što se očekivalo, ali mnogi žale zbog podela koje podrivaju levicu i pozivaju na okupljanje pred drugi krug.
Tanjug 23.03.2015 13:54